Λευκάδα Μυθολογία
Λευκάδα Μυθολογική προσέγγιση
Το σίγουρο είναι ότι το όνομα της Λευκάδας είναι συνδεδεμένο με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Το άσπρο χρώμα των βράχων του ακρωτηρίου έπαιξε ρόλο για την ονομασία του αλλά η μυθολογική παράδοση για να είναι σίγουρη για την ονοματοδοσία μας παραδίδει μια ακόμη εκδοχή. Η Λευκάς πέτρα λοιπόν του ακρωτηρίου πήρε το όνομα της από τον Λεύκο έναν άτυχο Ζακυνθινό σύντροφο του ομηρικού Οδυσσέα.
Πολλοί μύθοι είναι συνδεδεμένοι με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Η παράδοση ήθελε όσους πηδούσαν από το βράχο του να απαλλάσσονται αυτόματα από τον έρωτα τους. Αυτή η παράδοση ξεκινάει με την θεά Αφροδίτη που για να απαλλαγεί από τον έρωτα της για τον Άδωνι, ο αδερφός της ο θεός Απόλλων - ο οποίος είχε και ιερό επάνω στο βράχο - την ανάγκασε να πηδήξει στα νερά του Ιόνιου από τον Λευκάτα. Και πράγματι η Αφροδίτη ελευθερώθηκε από το πάθος της. Όταν ρώτησε τον Απόλλωνα πως έγινε αυτό το θαύμα, εκείνος της απάντησε ότι ο βράχος είχε αυτή την ιδιότητα γιατί τον χρησιμοποιούσε ως τόπο ξεκούρασης ο πατέρας θεών και ανθρώπων Δίας, ανάμεσα στις ερωτικές του περιπέτειες.
Πολλοί απαλλάχτηκαν από το ερωτικό τους πάθος πηδώντας από την Λευκάδα πέτρα όπως μας παραδίδει η αρχαία παράδοση. Ανάμεσα τους ο Κέφαλος που τον είχε τρελάνει το πάθος του για τον Πτερέλα και οι ποιητές Νικόστρατος και Χαρίνος. Όμως ο μύθος που πραγματικά συγκίνησε και ενέπνευσε καλλιτέχνες ανά τους αιώνες, είναι αυτός που θέλει την ποιήτρια Σαπφώ από την Λέσβο να πηδάει από τον βράχο για χάρη του Φάωνα. Οι Βενετοί ονόμαζαν το ακρωτήριο του Λευκάτα, ακρωτήριο της Σαπφούς και ο λαός "Πήδημα της Κυράς".
Με το ιερό του θεού Απόλλωνα στον βράχο του Λευκάτα συνδέεται και μια ακόμη παράδοση που θέλει τους Λευκαδίτες στην αρχαιότητα να κάνουν κάθε χρόνο έναν τελετουργικό καθαρμό της πόλης τους πετώντας από τον βράχο έναν κατάδικο για λόγους αποτροπής του πιθανού κακού ή πιθανής τιμωρίας τους από τους θεούς. Αυτόν τον κατάδικο μάλιστα που ήταν ένα "κάθαρμα" με την ακριβή έννοια του όρου, προσπαθούσαν να του μετριάσουν την πτώση και να του σώσουν τη ζωή βάζοντας του φτερά πουλιών, ενώ βάρκες τον περίμεναν στην θάλασσα για να τον διώξουν σε περίπτωση που επιζούσε μακρυά από την Λευκάδα.
ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ