Η Πλωτή Γέφυρα της Λευκάδας
Λευκάδα αξιοθέατα
Η σύγχρονη πλωτή γέφυρα της Λευκάδας άρχισε την λειτουργία της το 1986 και παρόλα τα χρονάκια της είναι σε άψογη κατάσταση και λειτουργία. Η γέφυρα της Λευκάδας έλυσε το πρόβλημα της επικοινωνίας της Λευκάδας με την στερεά Ελλάδα. Παλιότερα ο ρυθμός μεταφοράς των οχημάτων στην Λευκάδα με το παλιό σύστημα του περάματος ήταν της τάξης των 50 οχημάτων την ώρα (το σύστημα ήταν κάτι σιδερένιες παντόφλες που γέμιζαν με οχήματα και επιβάτες και τα έσερναν απέναντι αλυσίδες).
Από τις 4 Οκτωβρίου του 1986 ο ρυθμός με την νέα γέφυρα φτάνει τα 600 οχήματα την ώρα. Η πλωτή γέφυρα της Λευκάδας είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής. Το συνολικό της μήκος είναι 70 μέτρα. Από αυτά τα 50 μέτρα είναι το κυρίως σώμα της γέφυρας, ενώ διαθέτει και δυο καταπέλτες 10 μέτρα ο καθένας. Μικρά σκάφη με ύψος μέχρι 2 μέτρα περνάνε χωρίς η γέφυρα να χρειάζεται να κάνει τίποτε. Για μεγαλύτερα σκάφη μπορούν να σηκωθούν οι καταπέλτες, ενώ για πιο φαρδιά πλοία η γέφυρα μπορεί να περιστραφεί ολόκληρη γύρω από ένα στρογγυλό άξονα.
Το πλάτος της Γέφυρας είναι 12 μέτρα και από αυτά τα 9 είναι το σιδερένιο οδόστρωμα για τα οχήματα, ενώ διαθέτει και δύο πεζόδρομους. Όλα τα συστήματα ελέγχονται αυτόματα από προσωπικό στην καμπίνα ελέγχου, που βρίσκεται επάνω στην γέφυρα. Η λειτουργία της γέφυρας της Λευκάδας είναι μια μικρή τουριστική ατραξιόν. Τα ηχητικά σήματα προειδοποίησης της γέφυρας, τα σκάφη αναψυχής που μπαίνουν στον δίαυλο το ένα πίσω από το άλλο και περιμένουν να ανοίξει η γέφυρα για να περάσουν, τα σταματημένα αυτοκίνητα και οι πεζοί που χαζεύουν την όλη διαδικασία, δημιουργούν ξεχωριστές εικόνες.
Η γέφυρα ενεργοποιείται ανά μια ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ μετά τις 11 το βράδυ μόνο αν υπάρχει η ανάγκη διέλευσης κάποιου σκάφους. Θεωρώ την πλωτή γέφυρα της Λευκάδας από τις πιο όμορφες και ευφυείς τεχνολογικές λύσεις που έχουν δημιουργηθεί για την διευκόλυνση της συγκοινωνίας. Υπάρχουν σκέψεις για την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει την Λευκάδα με την Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Με την λειτουργία της γέφυρας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν φορές που δημιουργούνται κάποιες ουρές, αυτό είναι αλήθεια. Όμως η μικρή αυτή καθυστέρηση δεν πιστεύω πως είναι αρκετά ισχυρό επιχείρημα ώστε να δικαιολογήσει την υποθαλάσσια διέλευση. Πρώτα από όλα ο επισκέπτης θα χάνει την ομορφιά της πρώτης εικόνας της Λευκάδας και έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έτσι θα επιβαρυνθεί το ταξίδι στην Λευκάδα, με τα επιπλέον έξοδα των διοδίων (γιατί σίγουρα θα υπάρχουν διόδια στην υποθαλάσσια).
ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΛΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ